header2_logo

ASCC Nieuwsbrief april 2020

In deze nieuwsbrief:

1. Voorzitter
2. Belangrijk nieuws!
3. Het is nu tijd voor spelletjes
4. Beeldbellen tijdens thuisblijven
5. Thuisblijvend museumbezoek
6. Computerhulp
7. Geen clubmiddag
8. Een ander soort hulpvraag

2. Belangrijk nieuws!

Even geen inloop op de vrijdagochtend
Zoals u weet is er op dit moment geen inloop op de vrijdagochtend. Maar de ASCC vrijwilligers staan nog steeds paraat om u te helpen bij problemen met uw computer, laptop, tablet en smartphone! Kijk hiervoor op onze website onder Computerhulp > Hulpvragen klik hier... en verderop in deze nieuwsbrief. Hier kunt u uw probleem aanmelden, waarna wij contact met u opnemen.

Het ASCC team is op dit moment bezig een mogelijkheid te ontwikkelen voor een "virtuele" vrijdagochtend inloop. Dit biedt de mogelijkheid via een beeld- en geluidsverbinding uw probleem te bespreken met een van de vrijwilligers.
Momenteel wordt deze oplossing ontwikkeld en getest. Zodra dit beschikbaar komt, berichten wij u met een Nieuwsbrief Special.

1.De voorzitter

Wat een geweldig team vrijwilligers heeft de ASCC ComputerClub! Door het coronavirus heeft ook de ASCC alle activiteiten opgeschort. Deze crisissituatie zal langer duren dan twee weken. De ASCC wil de leden graag blijven helpen met het oplossen van hun computerproblemen. Er wordt achter de schermen door de ict-ers hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Een digitale inloop als het ware. U hoort hier zo spoedig mogelijk iets over. Veel tijd wordt gestopt in het uittesten van de werkwijze om de leden te helpen. Het bestuur is zeer trots op dit team en heeft er veel waardering voor.

Meer dan ooit is het gebruik maken van alle digitale middelen en mogelijkheden nodig, juist in deze tijd, om mensen toch in staat te stellen contact te onderhouden met familie en vrienden, toch een museum te bezoeken of een spelletje te spelen met anderen. Kan dat als je thuis moet blijven? Ja dat kan.... met gebruikmaking van een computer, laptop, tablet of smartphone. U kunt in deze nieuwsbrief lezen hoe dat werkt
Logo_uit_google_afbeeldingen

3. Het is nu tijd voor spelletjes

U kunt de spelletjes vinden op Internet of downloaden uit de AppStore, de PlayStore of de Microsoftstore.
Tetris

Tetris

Nog zo'n echt klassiek spelletje is Tetris. Hierin vallen blokjes met verschillende vormen langzaam naar beneden. Aan de speler de taak om deze op een goede plek te manoeuvreren door de blokjes te draaien en te schuiven. De truc is om horizontaal alle vakjes van een rij te vullen, want dan verdwijnt de rij. Dit levert ruimte op voor nieuwe blokjes én het levert punten op. Langzamerhand vallen de blokjes steeds sneller, dus moet de speler steeds sneller beslissen wat de beste plek voor een blokje is.
Het gezelschapsspel Rummikub is ontstaan uit een kaartspel, en lijkt erg op Jokeren. Rummikub heeft alleen geen kaarten, maar een rekje met daarop steentjes. Op de steentjes staan cijfers van één tot en met dertien in verschillende kleuren. Klik hier... om het hele artikel te lezen.
RummiCup
Sudoku
Sudoku is een van oorsprong Japanse kruiswoordachtige puzzel die niet met woorden werkt, maar met cijfers. Een Sudoku-puzzel bestaat uit negen blokken van negen vakjes. In ieder blok vult u de cijfers 1 tot en met 9 in, maar deze getallen mogen maar één keer voorkomen in elke rij, elke kolom en in elk blok. Het oplossen van Sudoku-puzzels vergt geen wiskundige kennis, maar logisch inzicht.
Schaken is een bordspel waarin twee legers (de stukken) van gelijke grootte de strijd aangaan. Je doet om de beurt een zet en door je stukken goed te gebruiken kan je de tegenstander uitschakelen. Het doel van schaken is de koning van de tegenstander schaakmat te zetten
Schaken
Wordfeud
Drie keer woordwaarde of twee keer de letterwaarde... u kent het vast wel van het bordspel Scrabble, waarbij u woorden vormt op een speelbord. Sinds 2010 is er een digitale versie onder de naam Wordfeud (woordvete). In dit taalspel moet u woorden zien te vormen met zeven willekeurige letters die op uw digitale woordplankje staan. Hierbij hebben alle letters een bepaalde waarde. Het speelbord heeft speciale vakken die deze waarde verdubbelen of verdrievoudigen. Klik hier.. om het hele artikel te lezen.

4. Beeldbellen tijdens thuisblijven

Blijf met elkaar in contact in deze bizarre tijd. Thuisquarantaine, zelfgekozen of niet. Contact kunnen onderhouden met anderen is in deze situatie belangrijker dan ooit. Je moest vroeger tot tien kunnen tellen om de hele wereld te bellen. Dat is allang niet meer nodig. Je hoeft helemaal niet te kunnen tellen om te bellen. Contactinformatie is opgeslagen in onze pc's, tablets en smartphones. Dus we klikken of tikken gewoon op de naam van de persoon die we willen spreken. En omdat de internetsnelheid geen rol meer speelt, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen geluid. Want het is heel leuk om de persoon waar je mee spreekt ook te zien! Videobellen of beeldbellen heet dat. Bellen met beeld kan via verschillende app's en programma's. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. We bespreken hieronder kort de mogelijkheden van de verschillende programma's en apps waarmee u kunt videobellen.

Wat heeft u nodig?

Videobellen kunt u met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat hebt u verder nodig?
Voor video bellen is nodig een beeld, een camera, een microfoon en een luidspreker en software. Een laptop, smartphone, tablet, iPhone of IPad hebben dit standaard al ingebouwd zitten. Een burocomputer niet. De meeste hebben wel een monitor en een luidspreker. Een microfoon en een camera zou meestal extra aangeschaft moeten worden. Een combi is al te koop voor 28,-- bij computer winkels of anders op internet.
En de software, lees hieronder verder.

  Lees hieronder welke videobel-apps u kunt gebruiken

  Facetimeknop

  FaceTime

  Bij beeldbellen kunt u de ander spreken én zien.
  Een uitkomst voor contacten tussen (groot)ouders, kinderen, kleinkinderen en vrienden. FaceTime is een app die op alle Apple apparaten zit: de iPhone, de iPad en de Mac. De beeld- en geluidskwaliteit is uitstekend.
  Hoe schakel ik FaceTime in?
  Open de FaceTime-app en log in met uw Apple ID. Klik hier... om te lezen wat u verder moet doen.
  Skype logo van skipe website

  Skype

  Skype is de eerste app waarmee mensen gratis kunnen videobellen via internet. Skype werkt op alle apparaten. Het staat ook gewoon op Windows 10. Als u Skype wil gebruiken, moet u eenmalig een account aanmaken. De persoon met wie u wil bellen moet ook een Skype-account hebben. Er kunnen 25 personen in een groepsgeprek meedoen. Alle gesprekken tussen pc, tablet en smartphone onderling zijn mogelijk.
  WhatsApplogo

  WhatsApp

  Deze berichtenapp is op dit moment de populairste en meest gebruikte app. Ook videobellen is ermee mogelijk. Dat kan tussen smartphones. Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers en zijn opgenomen in de contactenlijst op uw smartphone. Klik hier... om te lezen hoe u dit moet doen. Het is echt eenvoudig.
  messenger

  Messenger

  Messenger van Facebook is een app waarmee Facebookgebruikers contact kunnen opnemen met elkaar. Het is begonnen als berichtenapp en nu is videobellen ook mogelijk. Dit kan alleen één-op-één; groepsgesprekken zijn dus niet mogelijk. Messenger werkt op alle apparaten. Voor tablets en smartphones is er een app, voor de pc een webversie. Messenger werkt alleen wanneer u een Facebookaccount hebt. En u kunt alleen contact leggen met bekenden die ook Facebook gebruiken en Facebookvriend zijn.
  duo

  Duo

  Duo is een videobelapp van Google. Het verschil met andere apps en programma's is dat Duo zich uitsluitend richt op videobellen. Dat maakt het gebruik heel eenvoudig. Personen uit de contactenlijst op uw smartphone die ook Duo hebben geïnstalleerd, zijn zichtbaar in de app. Tik op de persoon die u wilt spreken en u bent klaar.
  Duo heeft een bijzondere eigenschap: 'Klop Klop'. Voordat degene met wie u belt opneemt, bent u al in beeld op diens telefoon. Dit is wel uit te zetten voor wie dat onprettig vindt.

  5. Thuisblijvend museumbezoek? Of Keukenhof?

  Thuisblijven en toch een museum bezoeken kan in dit digitale tijdperk. Klik hier... en kijk op Google Arts & Culture.
  U kunt hier tien topmusea direct virtueel (via de laptop, tablet of smartphone) bezoeken, of u nu thuis bent of ergens anders. Maak een virtuele tocht door deze adembenemende musea van over de hele wereld. En geniet ervan terwijl u thuis bent (moet blijven). Schenk eerst een kop koffie in en en start de reis.U zult genieten. Kunstwerken en schilderijen kunnen van dichtbij en detail worden bekeken.
  Het dichtst bij huis is natuurlijk het Rijksmuseum. Je kunt online het hele museum doorkruisen. Ga naar Rijksmuseum.nl en maak een ontdekkingsreis door het museum en daarmee ook de digitale wereld. Zie wat er allemaal mogelijk is. Tip: luister naar een serie van vier podcasts over Rembrandt. Je hoeft daarvoor alleen maar de knop van de podcast te vinden en daar op te tikken.
  Nachtwacht
  artsandculture-google
  Street View
  Op Arts and Culture is van alles te vinden over kunst en cultuur. Maar Google maakt het mogelijk om als het ware rond te wandelen in de musea. Zo is het mogelijk museumrondleiding via Street View te volgen, alsof je zelf echt door het museum wandelt. Google Arts & Culture heeft er voor het gemak tien wereldwijde musea op een rij gezet. Type in de adresbalk artsandculture.google.com en u maakt een wereldreis.
  Keukenhof-2019a-720x405-c-default
  Keukenhof
  0a151f37-8c5f-433a-9177-f5002b13659b-720x405-c-default

  Keukenhof virtueel

  "Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou". Zo heet Bart Siemerink, de directeur van Keukenhof u welkom. Woorden zijn verder niet nodig. Klik hier... om via YouTube de virtuele rondleiding te volgen. De mooie foto's geven alvast sfeer .
  Keukenhf websitefoto)
  0a151f37-8c5f-433a-9177-f5002b13659b-720x405-c-default

  6. Computerhulp

  Apple hulp

  Leden die van Apple een iPhone, iPad of Mac hebben kunnen ook vragen stellen via de de ascc-website met een e-mail naar applehulp@ascc.nl.
  apple_logo
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Hulp via Teamviewer

  Via het programma "Teamviewer" kan hulp aan huis worden verleend. De ASCC-er kijkt dan allen met uw toestemming vanaf een andere locatie in uw computer mee en probeert op afstand het probleem op te lossen.

  7. Geen clubmiddag

  Attentie! In verband met de situatie rond het coronavirus is de Algemene Ledenvergadering op 18 maart 2020 niet doorgegaan. Over de nieuwe datum volgt uiterlijk 14 dagen tevoren bericht.
  Voorts zullen de clubmiddagen voorlopig geen doorgang vinden. Zodra de clubmiddagen weer doorgaan, wordt u daarover op onze website geïnformeerd.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  8. Een ander soort hulpvraag

  Logo
  Een teamleider bij VluchtelingenWerk Amstelveen en Aalsmeer heeft de ASCC benaderd.Zij begeleiden vluchtelingen in de gemeente om een nieuw leven op te bouwen.
  Vanwege de corona crisis zijn veel locaties gesloten; zo ook de taalscholen waar de statushouders de Nederlandse taal leren. Helaas hebben niet al hun cliënten een laptop. Vluchtelingenwerk is op zoek naar oude laptops heeft, die gedoneerd of uitgeleend kunnen worden, zodat vluchtelingen die geen geld hebben voor een laptop, nu ook thuis verder kunnen gaan met het leren van de Nederlandse taal.
  Heeft u mogelijk nog zo’n oude laptop thuis liggen, neem dan contact op met Vluchtelingenwerk, zullen zij blij mee zijn.
  Heeft u ideeën over onze club, een interessant onderwerp voor de clubmiddag of de nieuwsbrief? Laat het ons weten met een
  e-mail naar info@ascc.nl of kom langs op onze vrijdagochtend inloop.
  westend300x200
  Wijkcentrum Westend Westwijkplein 3
  1187 LS Amstelveen
  Telefonisch bereikbaar op 06 38762853
  op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. Als u de voicemail inspreekt wordt u teruggebeld. Het wijkcentrum is tot nader bericht gesloten. Er is geen inloop.
  header10_logo
  Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door ASCC ComputerClub. .
  De club heeft ongeveer 500 leden die gebruik kunnen maken van de inloop voor gratis hulp bij computerproblemen, die de clubmiddag kunnen bezoeken of tegen gereduceerd tarief een cursus of workshop kunnen volgen. Wilt u meer informatie of lid worden? Kom dan langs op de inloop of klik op deze link...
  facebook twitter 
  MailPoet